Bugun...



Mobbing nedir?

Mobbing hakkında bilmemiz gerekenler nelerdir? Mobbinge uğradığımızda nasıl bir destek almalıyız? Ya biz de mobbing uyguluyorsak? Mobbing hakkında merak ettiğiniz her şey mobbing nedir adlı makalemizde..

facebook-paylas
Tarih: 17-10-2017 14:29

Mobbing nedir?

İş yerinde uygulanan mobbinge karşı alınabilecek önlemler nelerdir? Detaylar haberimizde. 

Mobbing nedir?

Uluslararası literatüre iş yerinde psikolojik taciz olarak geçen mobbing yaş, ırk, cinsiyet gözetmeksizin kişiyi iş yaşamından uzaklaştırmak ve dışlamak amacıyla kasıtlı olarak yapılır.
 
İş yerlerinde vb. topluluklar içinde belirli bir kişiyi hedef alıp, çalışmalarını sistemli bir biçimde engelleyip huzursuz ederek yıldırma, dışlama ve gözden düşürme olarak bilinen mobbing kişinin ruhsal ve fiziksel psikolojisini olumsuz yönde etkiler. 

Yapılan araştırmalara göre özellikle eğitim ve sağlık sektöründe sıklıkla yaşandığı gözlenen mobbing bir duygusal saldırıdır. 

İşyerinde mobbing nedir?

Kişiden sürekli bilgi saklanarak kişiye güvenilmediği hissettirilir. Gruptan iyice izole olan kişinin mesleki yeterlilikleri sorgulanmaya başlanır ve kasten belirlenen süre içinde bitirilmeyecek görevler verilir.

Görmezden gelinerek görev ve yetkileri azaltılan kişi sürekli utandırılmaya başlanır. Sadece yöneticiler tarafından değil iş arkadaşları tarafından da uygulanan mobbing psikolojik bir şiddettir.
 
Paranoya ve kafa karışıklığına neden olan mobbing insanın mesleki benlik ve bütünlük duygularını zedeler. Sürekli huzursuzluk, korku, utanç ve öfke duygularını yoğun yaşatarak kişini kendin olan özgüvenini de düşürür. 

Mobbing, intihar ve cinayet nedeni!

Mobbing nasıl ispatlanır?

Öncelikle iletişim kurarak sorunu çözmeye çalışmalıyız. Mobbing uygulayan kişiye bu durumu sonlandırması gerektiğini, bunun bir çeşit taciz olduğunu belirtmeli, hatta mümkünse bir tanık eşliğinde bu tür davranışları durdurması gerektiğini açıkça söylemeliyiz.
 
Çalıştınız kurumun yetkililerine durumu bildirmelisiniz. Yaşadığınız durumu bağlı olduğunuz sendikanın işyeri temsilcisine veya sendika yönetimine bildirmelisiniz. 

Yaşadığınız durumda size yardımcı olabilmesi için psikolojik bir yardım alabilirsiniz. Bu iş yerindeki yöneticilerinize kanıt niteliğinde olur. 

Mobbinge kimler maruz kalır?

Mobbinge uğrayan kişiler genellikle zeki, hassas ve çok iyi kariyer sahibi oldukları, üstün kavrayış, yeni fikirler üretebilen farklı bakış açısıyla dünyayı algılayabilen ve yorumlayabilen kişilerdir. 

Kısacası eğitim, dış görünüş ve entelektüellik gibi konularda kendini çok iyi yetiştirmiş kişiler bencil ve rekabetçi kişiler tarafından daha kolay hedef alınırlar. 

Mobbing sendromunda kişi genellikle toplumdan uzaklaşır, soyutlanır, kaçar. Bazıları ise durumu oluruna bırakır ve kafasına takmamaya çalışır. 

Bazen ise kişi çatışır bu durum için bir çözüm yolu aramaya ve sorunu çözmeye başlar. 

Mobbing cezası 

Mobbinge maruz kalan kişiler hukuki yollara da başvurarak anayasamızın ilgili maddelerince korunma altına alınırlar. 

PembeNar Özel

Mobbing nasıl ispatlanır?

         

 

        

       




Kaynak: www.milliyet.com

Bu haber 3859 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI